AMAÇ:Hastane Hastanemizin organizasyon yapısını kurumun amaç ve hedeflerine ulaşmasını sağlayacak ve hastane faaliyetlerinin tamamını kapsayacak şekilde oluşturmak, en üst yönetim kademeden en alt birime kadar dikey ve yatay tüm ilişkileri tanımlamak.
KAPSAM:Hastanenin tüm birimlerini kapsamaktadır.
KISALTMALAR:
SORUMLULUK VE İLİŞKİLER: Tüm birim sorumluları görev tanımları ve hastane politikalarına uyarak
görevlerini yapmaktadırlar. Her birim için birim sorumlusu görevlendirilmektedir. Tüm birim sorumluları
bilgi alışverişi yaparak işleyişi sağlayabilmektedirler. Birim sorumluları birim amirlerine ve müdürlerine karşı sorumludurlar.
TANIMLAR:
Yönetim kurulu: Hastane yönetiminde yetki sahibi olan üst düzey yöneticileri içeren kuruldur.
Hastane Genel Müdürü/yardımcısı: Hastane hizmetlerini planlar koordine edip, yönetimini ve denetimini sağlayan yetkili kişi.
İnsan Kaynaklar Müdürüı: Kuruluşun personel alım süreçlerini denetler. Şirket personeline ilişkin insan kaynakları plan ve
prosedürleri geliştirir. İnsan kaynakları departmanının faaliyetlerini organize eder ve eylemlerin kontrolünü sağlar.
Bilgi İşlem Sorumlusu: Bilgi işlem sorumlusu, kurum bünyesindeki bilişim sistemlerinin bakım, onarım ve takibini yapmak, sistemlerin düzenli yedeklemelerini almak ve kesintisiz şekilde çalışmasını sağlamakla sorumludur.
Başhekim: Hastanenin idari, tıbbi ve eğitim süreçlerini kontrol eder. Başhekimler, yönettikleri hastanelerin amiridir ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallar doğrultusunda hareket ederler.
Kurumsal Pazarlama Birimi: Kurumun ürün veya hizmetlerini tanıtmada en etkin yolların belirlemesi , Pazarlama kampanyalarının geliştirilmesi, yürütülmesi ve ölçülmesine yardımcı olur. Yerel, bölgesel veya uluslararası düzeyde belirli pazarlar üzerinde araştırmalar yürütür.
Kalite Yönetim Direktörü:Hasta Güvenliği, Çalışan Güvenliği, Tesis Güvenliği Komitesi ve Eğitim Komitesinin doğal üyesidir. 3. Kurumun kalite yönetimi konusundaki misyon, vizyon ve ilkelerini
belirleyerek, hizmet sunumuna yönelik politikalar geliştirir ve bu politikalara uygun stratejik planlamaları yapar
İş Güvenliği Uzman:iş yeri dahilinde kimyasal, fiziksel veya biyolojik faktörlerin neden olduğu hastalık ve yaralanmaları ortadan kaldırmak ya da önlemek için prosedürler geliştirmekle sorumludur.
Medikal Muhasebe Birimi: Sağlık kuruluşundan hizmet alımı sonucu oluşan maliyetlerin SGK'ya fiyatlandırılmasını, fatura edilmesini, faturaların takibini ve tahsilini sistematik olarak takip etmekle sorumludurlar
Anlaşmalı Kurumlar: Anlaşmalı kurumlar bünyesinde gelen ayaktan ve yatarak tedavi gören hastaların anlaşmalı kurumlara gelen evraklarını branş bazında düzenlemek, sıralamak ve dosyalamak, fatura kesim aşamasında ve sonrasında İcmallerini hazırlamak kuruma teslim aşamasında katılımcı olmak, fatura
inceleme aşamasında da internet üzerinden kesinti kontrollerini yapıp sorumlusuna işlemler hakkında bilgi vermek.
Teknik Hizmetler: Hastane içerisindeki makine araç ve gereçlerin tamir, bakım ve onarımını yapar. Gerektiğinde gerekli teknik servisleri makinelerin onarımı ve bakımı için çağırır, periyodik bakımların yapılmasını sağlar.
Satın Alma: Hizmet veya ürünleri piyasadaki en iyi fiyata almakla sorumludur. İşletme içindeki maliyet hesaplamalarını yapar. Finans ve muhasebe ile birlikte çalışır. İşletme içinde gereksiz olduğunu tespit ettiği maliyetlerden kaçınır
Güvenlik Hizmetleri: iş kanunundaki genel çalışma prensipleri bağlamında güvenliği sağlayan
kişidir. Güvenlik görevlisi işçi sağlığı, iş ve işçi güvenliği gibi konulardan da sorumludur. Güvenli ve sağlıklı bir iş ortamı sağlamakla yükümlüdür.
Vezne/Hasta Kabul: Hasta kabul birimidir poliklinik ve yatan hasta giriş ve ödemeleri tahsil etmektedir. Hasta Karşılama/Hostes: Hastanın ve refakatçilerin, hasta ziyaretçilerinin ve hastane çalışanlarının doğru bilgilendirme ve yönlendirmelerini sağlamak, hizmet almalarını kolaylaştırmak, huzur ve sükunun sağlanması, hastane idaresinin koyduğu kurallar çerçevesinde işlerin yürütülmesini sağlayan kişidir.
Arşiv Sorumlusu: kalıcı kayıtların ve tarihsel olarak değerli belgelerin kayıt altına alınması, korunması ve kullanımının sağlanmasından sorumludur.
Biyomedikal sorumlusu: Biyomedikal cihazların bakım ve onarımını yapar. Tıbbi cihazların altyapı hazırlıklarını tamamlar ve gerektiğinde montaj işlemlerini yapar. Cihazların sürekli güncel kalmasını sağlarken bir yandan da ekipmanlara ait envanterleri tutar.
Depo Sorumlusu: Depoya giren ve çıkan malzeme ve ilaçları takip eder. Standartlara uygun şekilde düzenler.
Başhekim Yardımcısı: Başhekimin hastane olmadığı durumlarda başhekimin görevini yerine getirir Hekim: Hasta tedavi takibinin sağlayan,hastaya şikayetine ve tetkitlerine göre tanı koyar ve tedavi eder. Eczaci: Yatan hasta tedavilerini onaylanmış e ordera göre hazırlamak ve hastanın yattığı servise ulaştırmak ilaç yönetimi sağlamakla mükelleftir.
Labaratuvar Sorumlusu: Analiz işlemlerinin düzenli ve hızlı şekilde tamamlanabilmesi amacıyla
laboratuvarların yönetim ve denetimini sağlar, çalışmaları planlar, sağlıklı bir biçimde yürütmek, diğer
laboratuvarlarla işbirliğini sağlamak, Labaratuvar cihazlarının bakımını ve takibinin yapılmasını sağlamalıdır. Radyoloji: Hekimlerin istekleri doğrultusunda hastaların belge kontrollerini yaparak hastadan istenilen röntgen/tomografi vb. filmleri çekmek, Filmleri kontrol ederek lüzumu halinde tekrar çekimini yapmak, Hastaların röntgen çekimleri sırasında mahremiyetine özen göstermek.
Diyetisyen: sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilmek isteyen veya sağlıkla ilgili belirli bir hedefe ulaşmayı amaçlayan insanlara, ihtiyaçlarına göre beslenme programı oluştururlar.
Anestezi teknikeri/teknisyeni:Anestezide kullanılacak tüm cihaz ve ekipmanı kontrol eder
ve anestezi uygulamasına hazırlar. Merkezi gaz kaynaklarının bağlantılarının doğru olup olmadığını, oksijen, azot protoksit, tüplerinin doluluğunu ve bağlantılarını kontrol eder. Uygulanacak anestezi yöntemine göre
gerekli ilaç ve malzemeleri hazırlar.
Başhemşire:Ekibinde çalışan hemşire, ebe ve yardımcı hizmetler personelinin kendini geliştirmesini
sağlamak ve onları eğitmek, Hastaların tedavi, bakım ve temizlik işlerinin düzenli bir biçimde yerine getirilip getirilmediğini kontrol etmek, Kendine bağlı ekibin çalışmasını koordine etmek.
Hemşirelik Hizmetleri: Her ortamda bireyin, ailenin ve toplumun hemşirelik girişimleri ile karşılanabilecek sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını belirler ve hemşirelik tanılama süreci kapsamında belirlenen ihtiyaçlar
çerçevesinde hemşirelik bakımını kanıta dayalı olarak planlar, uygular, değerlendirir ve denetler.
Temizlik Hizmetleri: Görev alanının temizliğini yapmak, görev alanındaki araç gereçlerin temizliğini yapmak biten temizlik malzemelerinin kontrolünü sağlamak ve temin etmek.
DİKEY VE YATAY KOORDİNASYON VE ENTEGRASYON NOKTALARI:
Dikey Entegrasyon Noktaları: Organizasyon şemasında görüldüğü üzere yönetiminde örgütsel kademeler yukarıdan aşağı doğru aşamalı bir şekilde birbirinin yönetimi altında bulunmaktadır.
Kurumumuzda çok sayıda personelin çalışması, personelin çalışmalarını gruplandırmak ve bir disiplin içinde amaca uygun olarak yönetmek ve karar vermede zaman kaybı yaşanmaması amacı ile dikey (hiyerarşik) ve
Yatay yönetim şekli kullanılmaktadır. Hastane Müdürü, Başhemşire, Kalite Yönetim Direktörü Başhekime dikey olarak bağlıdır.
Yatay Entegrasyon Noktaları: Yatay örgütlenmede görevler göz önünde tutulmakta ve uzmanlık önemli bir rol oynamaktadır. Dikey örgütlenmedeki gibi katı bir hiyerarşi yoktur. Önemli olan görevin etkili bir
biçimde yerine getirilmesidir. Bu tür örgütlenmede emirler bir üst amirden değil, işlerin gereklerine göre ilgililerden alınabilmektedir. Yatay entegrasyon noktalarında Hastane Müdürü, Başhemşire ve Kalite yönetim direktörü, ekip halinde çalışarak işbölümünün sağlanması, yetki ve sorumlulukların belirlenerek bunlardan doğacak sorumlulukları dikkate almaktadırlar.
7.Organizasyon Şeması:
GEREKTİĞİNDE YETKİ DEVRİNİN YAPILMASI:
Organizasyon şemasındaki Tüm birim çalışanlarının görev yetki ve sorumluluklar tanımlanmıştır. Gerektiğinde yetki devri Başhekim onayı ile Yetki devri yapan ve Yetki devri yapılan çalışanlara Kurum iç yazışma belgesi ile yapılır. Başhekim olmadığında yetki devri Başhekim yardımcısı tarafından yapılmaktadır. Başhekim olmadığında yetki devri Başhekim yardımcısı olmadığında yetki devri yapılmamaktadır. Gerektiğinde geçici olarak kısa süreli görev devirleri Hastane Müdürü tarafından yapılmaktadır.
HAZIRLAYAN | KONTROL EDEN | ONAYLAYAN |
KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ | KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ | BAŞHEKİM |